Gerinmede, gevşemek için kollar yukarı kaldırılır, baş ve gövde arka tarafa doğru eğilir, bacaklar gergin hale getirilir, aynı vakit üst üste doğru esnek olur. Gerinme özellikle uykudan kalktığımız zaman, bazen de sinirler yorulduğunda gözlemlenir . 'Gerim gerim gerinmek' rahatlık, mutluluk ve övünç duymak anlamında bir deyim vardır.
Kaslarımız ' aktin' ve 'miyosin' adı verilen kimyasal moleküllerden oluşmuş, iç içe geçmiş protein liflerinden oluşurlar. Hareket durumunda bir kas bu iki molekül arasındaki bağların hep birlikte çalışmaları ile güç üretilir.
Çalışmayan, dinlenme halindeki kaslarda ise bu bağlar tamamen kapatılmış değillerdir. Kaslarda hareket olmamasına karşın bu bağlar az bir miktarda da olsa kaslarda gerilim ve sertlik yaratırlar.
Bu gerilim ve sertlik birden ortaya çıkmaz fakat dakikalar içinde gelişir ve maksimum hedefe ulaşır. Bu sebeble uzun zaman hareketsiz durduğumuzda vücudumuzda bir katılık, sertlik hissederiz. Atletler yarışa başlamadan bir vakit önce çeşitli hareketler yaparak kaslarındaki sertliği gidermeye çalışırlar.
Bu olay tıb biliminde ilk olarak 1929 yılında Derrick Denny Brown tarafından incelenmiş ve 'hareketsizlik katılığı' adı verilmiştir. Daha sonra 'thixotrapy' adı verilen bu sertleşmede kasların harekete geçme kabiliyeti, hareketsiz kalma süresi uzadıkça azalmaktadır. Gerinme işte burada devreye girer.
Gerinince kaslardaki katılık ve onun yarattığı gerilim geçici olarak azalır ve insana hoş ve güzel bir duygu verir. Vücuda yapılan masaj ve diğer fizyoterapi uygulamalarında vücudun gevşemesi ve rahatlık duyulması da bu mekanizma dolayısıyladır.
:)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
YanıtlaSil