Searching...
Facebook Menü Kodu, koddostu tarafından hazırlanmıştır.
Sitenize Eklemek İçin Tıklayın

Bu çalışma Creative Commons Attribution 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.
Kod içerisindeki bu uyarının ve diğer telif ibarelerinin/linklerinin kaldırılması yasaktır.
Sitemize Facebook Menüsü ekledik! Menümüz sayesinde site içinde arama yapabilir, sayfaya yorum yapabilir ve diğer pek çok işlevden yararlanabilirsiniz http://herdakikayeniyenibilgiler.blogspot.com/ !

Sponsorlar

21 Temmuz 2013 Pazar

ARILAR NEDEN VIZILDAR ?

 

İletişim kurmak için. Arılar hareketleri ve 'dansları' gibi, vızıltılarını da bilgiyi iletmek için kullanırlar. Arılarla ilgili on farklı ses tanımlanmış ve bazıları belirli faaliyetlerle ilişkilendirilmiştir.

  Bu kullanımlardan en belirgini, kovanı soğutmak için yapılan ' yelpazelemedir ' . Saniyede 250 vuruşla uzun ve durağandır, kovanın kendisi bu sesi daha da güçlendirir. Arılar ayrıca tehlikeyi haber vermek için daha yüksek sesle vızıldarlar(bir kovana yaklaşırsanız, ses tonundaki değişimi fark edersiniz.); 'tehlike geçti' işaretini verip, kovanı yatıştırana kadar saniyede 500 vuruşluk bir dizi gerçekleştirirler.



  Son zamanlara kadar başlıca teori, yanlarında bulunan 14 ('solunum deliği' denen) nefes alma deliğini (aynen bir trompetçinin enstrümanının sesini dudaklarıyla kontrol etmesi gibi) ses çıkarmak için kullandıklarıydı.

 California Üniversitesi'ndeki böcekbilimciler bu delikleri dikkatlice kapatarak, bu teorinin yanlış olduğunu ispatladı. Delikler kapatıldıktan sonra da arılar hâlâ vızıldıyordu.

 En son hipotez ise vızıldamanın kısmen kanatlardaki titreşimden kaynaklandığı ve göğsün bu sesi biraz güçlendirdiği yönünde. Bir arının kanadını koparmak sesin şiddeti ve yoğunluğunu değiştirse de vızıldamasını durdurmaz. 


0 yorum :

Yorum Gönder

 
Back to top!